Județul Giurgiu – prezentare generală

Principalele caracteristici

Mare potențial în ceea ce privește turismul rural, afacerile și agro-turismul.

Județul Giurgiu este situat pe cursul mijlociu al râului Dunărea, și la răscrucea unor importante căi de comunicare pe apă și pe uscat aflat la numai 60 de kilometri de capitala României București.

Un nod important de comunicare, situat strategic în sudul țării , este o poartă de intrare spre Peninsula Balcanică și spre Estul Mijlociu și beneficiază de toate beneficiile transportului pe apă ale celui mai important râu Dunărea, făcând conexiunea cu Marea Neagră, prin porturile Sulina și Constanța spre alte opt țări.

Începând cu anul 1993, când Canalul Dunăre-Maine-Rhine a fost concesionat, legătura cu vestul Europei a țărilor și Marea Nordului, până la portul Rotterdam a fost realizată.

Așezare geografică

În partea de sud a țării

Suprafață

3.500 km2 (1,5% din suprafața țării)

Populație

300.000 de locuitori
Densitate: 84.4 loc./km2
Populația urbană: 30%
Populația rurală: 70%

Reședință de județ

Giurgiu

Unități administrativ teritoriale

1 municipiu, 2 orașe si 51 comune

Regiunea de Dezvoltare

3 Sud Muntenia

Principalele obiective şi direcţii de dezvoltare

Dezvoltarea turismului – turismul rural și turismul ecumenic
Dezvoltarea infrastructurii transport
Agricultura

Parteneriate

Membru al Euroregiunii Danubius
Colaborări cu autoritățile locale din Ruse (BG), în parteneriat cu Consiliul Județean
Teleorman și Consiliile Regionale Overijssel și Gelderland (NL)
Writtle College (EN), Regiunea Emilia – Romagna (IT), Provincia Bolzano (IT)

Proiecte mari în derulare

Giurgiu – Îmbunătăţirea infrastructurii de acces la graniţă” - îmbunătăţirea accesibilităţii punctelor de trecere a frontierei RO – BG, situate pe teritoriul municipiului Giurgiu.
„Centre de legătură şi asistenţă economică între Giurgiu – Ruse” dezvoltarea economică durabilă a zonei Giurgiu - Ruse prin promovarea parteneriatelor de afaceri în cadrul sectorului privat de IMM- uri prin:
- înfiinţarea centrelor şi crearea de parteneriate inovative de afaceri; - instruirea în domeniul procedurilor de înfiinţare de companii mixte şi proceduri vamale; - înfiinţarea centrelor de inovare şi incubatoare în afaceri româno – bulgare.

Comunicații

Județul are acces la infrastructură de comunicații în toate localitățile. Toate primăriile din județ beneficiază de acces la Internet, la telefonie mobilă și telefonie fixă.

Transport

Transport maritim: Giurgiu este un important port dunărean pe traseul coridorului de transport nr.7, Canalul Rinn Mein Dunare. Este legat pe cale fluvială de 9 țări, precum și de Marea Neagră și Marea Nordului;
Transport aerian: Giurgiu este situat la 60 de km de capitala țării București si la 75 de km față de aeroportul internațional Henri Coandă și legătura spre acesta se face pe DN5 București – Giurgiu;
Transport rutier: 1084 km de drumuri publice, din care 267 km drumuri naţionale şi 817 km drumuri județene și comunale. Lungimea liniilor de cale ferată care traversează județul este de 113 km.

Ultima actualizare vineri, ianuarie 20, 2023

Contact rapid

  Contact CJ Giurgiu

  Adresă: Bulevardul Bucuresti Nr.10, Giurgiu
  Cod poștal: 080045
  Telefon: 0372 46 26 11
  Fax: 0372 46 26 51
  Mail 1: cjg@cjgiurgiu.ro
  Mail 2: cjgiurgiu@gmail.com

  © 2021 - 2024 Consiliul Județean Giurgiu | Toate drepturile rezervate! | Website creat de: Web Design Giurgiu

  Sari la conținut